Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

«ANIMATION, ιστορία και αισθητική του κινούμενου σχεδίου»


«ANIMATION, ιστορία και αισθητική του κινούμενου σχεδίου»
Γιάννης Βασιλειάδης, εκδ. Αιγόκερως, Αθήνα 2006.

Ο συγγραφέας που ασχολήθηκε με τη μουσική, τη λογοτεχνία και το κινηματογράφο γράφοντας σχετικά ιστορικά βιβλία, θεωρητικά κείμενα και κριτικά σημειώματα, έχοντας πάθος για την τέχνη του animation με βαθιά ιστορική και αισθητική γνώση μας δίνει τη μοναδική αυτή έκδοση στην σύγχρονη ελληνική βιβλιογραφία χωρίς να αφήνει τίποτα έξω από το μαγικό κόσμο των ταινιών εμψύχωσης (animation) σε παγκόσμιο επίπεδο. Το βιβλίο είναι μια ευχάριστη έκπληξη όχι μόνο γιατί αποκαλύπτει με πληρότητα την αυτοτελή και αυτόνομη 8η τέχνη του animation που λόγο μη διαθεσιμότητας ή πρόσβασης παραμένει άγνωστη στο πλατύτερο κοινό.

Ξεκινώντας από τους πρωτοπόρους και αναλύοντας όλες τις τεχνικές του animation και τα βασικά χαρακτηριστικά των ταινιών του κινουμένου σχεδίου, το βιβλίο καταγράφει με πλούσια εικονογράφηση την ιστορία του animation μέχρι τον Disney, την αβάν γκάρντ στη Γερμανία και τις επαναστατικές τεχνοτροπίες στην Ευρώπη. Παρουσιάζει επίσης τις σύγχρονες παραγωγές και τα ξεχωριστά είδη του animation σε όλες τις χώρες εκτός Ευρώπης καθώς και τους Έλληνες δημιουργούς με αναλυτική φιλμογραφία των σημαντικότερων και αντιπροσωπευτικότερων ταινιών που συνέβαλλαν στην εκφραστική κυριαρχία και αισθητική του animation από το 1892 έως το 2006.

Έχει επιπλέον ενδεικτική πληροφόρηση για όλες τις σχολές, οργανισμούς και φεστιβάλ animation παγκοσμίως και τις νεότερες εξελίξεις βάση των νέων τεχνολογιών. Παράλληλα μελετάει με αισθητικά κριτήρια όλους τους μηχανισμούς , τη θεματολογία, τα μηνύματα, το ύφος και τα ιδιαίτερα σύμβολα όλων των κατηγοριών animation με βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των φορέων για να θεσμοθετηθεί η παρουσία τόσο αξιόλογων ταινιών αυτής της μορφής τέχνης στα κινηματογραφικά δρώμενα της χώρας . Και είναι δεδομένο ότι το βιβλίο αυτό συντελεί σε μια γενικότερη αλλαγή νοοτροπίας που βλέπει στο animation μια διασκεδαστική τέχνη που απευθύνεται μόνο στα παιδιά κατά τα ντισνεϊκά πρότυπα ενώ υπάρχουν τόσα δείγματα ταινιών ποιότητας με σύγχρονο και σοβαρό προβληματισμό προσφέροντας συγχρόνως μαγεία και ευεξία στους θεατές.

(Κείμενο: Νίκος Θωμόπουλος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου